Nieuws

Op de jaarvergadering van Dorpsbelang in maart heeft Paul de Kort een en ander verteld over het aanpassen van Pier+Horizon. Nu gaat er een crowdfundig van start om te komen tot Pier+Horizon 2.0. Hiervan hebben we onderstaand bericht ontvangen van Stichting Land Art Flevoland. De actie loopt t/m eind augustus.
Gelegen tussen het nieuwe landschap van de Noordoostpolder en het oude landschap van Noordoost Overijssel, werd in 2016 het landschapskunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg onthuld. Helaas heeft PIER+HORIZON de afgelopen jaren aanzienlijke schade opgelopen door sterke stormen. Omdat herstel naar de oorspronkelijke vorm geen duurzame oplossing biedt - deze stormen zullen door klimaatverandering blijven komen - zijn de drijvende delen van het kunstwerk inmiddels verwijderd. De kunstenaar Paul de Kort heeft echter een innovatief plan ontwikkeld om het kunstwerk zowel te verbeteren als te verduurzamen. De opbrengst van de crowdfundingcampagne zal worden gebruikt om de verwijderde 'kraggen' te vervangen door drijvende boomstammen, afkomstig van bomen uit het nabijgelegen Kuinderbos. Een beproefde methode om hout te verduurzamen is door het te 'wateren'. Boomstammen die in het water liggen, kunnen zeer lang meegaan en zijn, indien nodig, gemakkelijk te vervangen. Met de steun van het publiek kan PIER+HORIZON worden aangepast en zijn prominente plek in het landschap weer terugkrijgen. Elke bijdrage, groot of klein, is van grote waarde voor het verduurzamen van dit unieke kunstwerk. Vanaf een donatie van €75 wordt een boomstam gedoneerd. Voor hogere bijdragen worden extra tegenprestaties aangeboden, zoals een fotoprint of een door Paul de Kort gesigneerde schets. De crowdfundingcampagne van Paul de Kort, namens Stichting Land Art Flevoland is gestart via geef.nl/nl/actie/crowdfunding-pier-horizon

Je kunt een filmpje bekijken over deze vernieuwing naar Pier+Horizon 2.0, waarop ook stormen te zien zijn.

PierHorizon

Met lekker weer en een mooi zonnetje zijn zo'n 400 deelnemers de uitdaging aangegaan om alle obstakels op de route van 4,5 km te nemen. De organisatie had een pittig parcours uitgezet. Het was hangen, klimmen en klauteren, over een waterbrug lopen, in het water plonsen, door de modder ploeteren, door een moddersloot kruipen, door een tunneltje kruipen en nog veel meer. Je hele lijf en leden, uithoudingvermogen en vaardigheden werden goed op de proef gesteld. Maar dat is juist het leuke van deze obstakelrun. Je eigen grenzen verkennen en dan de voldoening als het gelukt is. En heb je energie over, dan kon je nog een tweede ronde doen. Al met al een gezellige middag voor de deelnemers en toeschouwers. Alles was prima georganiseerd: het opbouwen van de obstakels met ondersteuning van bedrijven voor diverse materialen, de veiligheid in het water met kikvorsmannen, de aanwijzingen bij de obstakels door vrijwilligers, de EHBO en de verkeersregelaars. Wederom een geslaagde activiteit vanwege 75 jaar Kraggenburg.
De fotogalerij geeft een impressie van de obstakelrun.

Het komt zelden voor dat je kunt kennismaken met het voetbaltalent van oud-profvoetballers. In Kraggenburg is het gelukt. Een enthousiaste groep leden van FC Kraggenburg heeft er de schouders onder gezet en op 29 juni een team van FC De Rebellen naar Kraggenburg gehaald. Het was een prachtige, zonovergoten dag voor dit evenement. Eerst een speciale clinic voor de jeugd. De oud-profvoetballers van de Rebellen hebben de jeugd verschillende kneepjes en vaardigheden van het voetballen geleerd. Daarna om 17.00 uur de wedstrijd van FC Kraggenburg tegen FC De Rebellen. Je kon zien dat de oud-profs het nog niet verleerd waren en dat het team van FC Kraggenburg de nodige moeite had om tegenspel te bieden. Maar al met al een leuke en plezierige wedstrijd. Daarna nog een gezellige derde helft met muziek van Niels van Kollenburg.
De organiserende crew kan terugzien op een geslaagd topevenement en een bijzondere bijdrage aan het jubileum van 75 jaar Kraggenburg.

Voetbal 29jun2024

Een van de activiteiten vanwege 75 jaar Kraggenburg was het weekeinde van 14 t/m 16 juni “Op de Camping Uit je Dak”. Veel huidige- en oud-Kraggenburgers hebben dit weekeinde midden in het dorp gekampeerd. Waar kan dat nog: met tentje, caravan of camper kamperen midden in je dorp! Twee mooie campingveldjes waren uitgezet tussen Noorder- en Zuidermeent; bij de school en bij de Middenweg. Mooi beschut tussen de bomen inclusief een fraaie verlichting in de avond. Er heerste het echte campinggevoel. Bijvoorbeeld lekker bomen over vroeger tussen oud-Kraggenburgers, soms al veertig jaar weg uit het dorp, en huidige dorpelingen die in Kraggenburg zijn gebleven. Daarnaast was alles perfect georganiseerd met ontbijt, barbecue en diverse activiteiten, ook voor de kinderen. Een hoogtepunt was de zaterdagmiddag bij 't Hoekje. Een kleine reunie met de campinggasten en veel huidige dorpelingen om herinneringen op te halen. Dat alles onder het genot van een drankje, samen eten en muziek.
De twee organiserende groepen (voor de camping en voor de activiteiten) kunnen terugzien op een zeer geslaagd weekeinde. Zij hebber er zelf ook van genoten. Er kwam zelfs de vraag: volgend jaar weer?
Onderstaand een kleine impressie van dit kampeerweekeinde via de fotogalerij.

 

Binnenkort start de gemeente met het bouwrijp maken van Kraggenburg - Zuid fase 2. Dit is het stuk grasland tussen de bestaande nieuwbouw en de begraafplaats (rood omlijnd in het kaartje). Ook wordt het resterende deel tussen de Voorstraat en H.W. Winkelstraat bouwrijp gemaakt (rode driehoek in het kaartje). Deze werkzaamheden bestaan uit het egaliseren van het terrein, aanleggen van riolering en nutsvoorzieningen, en het aanleggen van de straten. De werkzaamheden starten op 1 juli 2024 en zijn eind 2024 afgerond, waarna de woningen gebouwd kunnen worden.

Het werkverkeer zal zoveel mogelijk de route Hertenweg-Voorstraat-H.W. Winkelstraat volgen, en daarmee zal de overlast voor het dorp minimaal zijn. Voor eventuele vragen of opmerkingen over de werkzaamheden voor het bouwrijp maken kunt u contact opnemen met de projectleider Ernst Kleinhuis, te bereiken op e.kleinhuis@noordoostpolder.nl en 06-10032141.

De verkoop van de kavels zal eind oktober starten en dat zal tegen die tijd via de website en overige media, aangekondigd worden. Eventuele vragen daarover kunt u stellen bij de gemeente, te bereiken op 0527-633911

Start fase 2 kaartje

Vrijdag 24 mei heeft STEK de Leeuwenronde georganiseerd. Vooraf was er de nodige spanning of de ronde door kon gaan, vanwege voorspelde regen- en onweersbuien. STEK heeft de deelnemers op de hoogte gehouden en gelukkig kon alles doorgaan. Ook alle deelnemers zijn komen opdagen en dat waren er veel meer dan voorgaande jaren. De laatste deelnemers (van de halve marathon) kwamen kort na 21.00 uur binnen en daarna barste alsnog een forse regenbui los boven Kraggenburg. Bekijk de uitslagen via deze link.

Dorpsgenoot Lia van Dam is werkzaam als wijkverpleegkundige en heeft ook een opleiding voor complementaire zorg gevolgd. Waar dit mogelijk is past zij complementaire zorg toe als aanvulling op de reguliere behandelingen. Complementaire zorg wordt, als het kan, gegeven in overleg met de huisarts en altijd met de persoon die het betreft (de client).
Lia vertelde wat complementaire zorg kan betekenen met concrete voorbeelden. Zo maakt ze zelf zalfjes en crėme, inhalers, voetbaden, inwrijfolie, geurstaafjes. De aanmaak hiervan en de toepassing wordt afgestemd op de individuele client. Dat kan pas nadat zij goed geluisterd en gekeken heeft naar de ervaringen van de cliënt.
Zij vertelde rustig en betrokken over wat haar interventies, d.w.z. haar ‘behandelingen’ kunnen doen bij mensen.Cliënten die al tijden lang behandeld worden en nauwelijks vooruitgang boeken met de reguliere middelen zijn in sommige gevallen binnen enkele weken of maanden van hun klachten af. Of ze hebben veel minder last van een aandoening met behulp van een ‘simpel’ receptje van Lia. Nee, ze verricht geen wonderen. Het is voor haar een kwestie van gezond verstand en nuchtere betrokkenheid. En ook: makkelijk doen als het ingewikkeld niet helpt.
Middelen die Lia gebruikt zijn: massage technieken en -oliën, aromazorg, etherische oliën. Belangrijke uitgangspunten zijn: wens van de cliënt staat voorop en het middel moet in de situatie van de cliënt veilig en haalbaar zijn bij het toepassen ervan. Er was grote belangstelling en de aanwezigen hebben veel gehoord over complementaire zorg. Meer informatie is te vinden op de website van V&VN Complementaire zorg en het Van Praag instituut.

De feestcommissie stond voor de uitdaging om in 2024 een andere dan gebruikelijke feestweek (6 t/m 12 mei) te organiseren, want het is dit jaar het jubileum van 75 jaar Kraggenburg. Afgaande op de positieve geluiden die je om je heen hoort, mag de conclusie zijn dat het een prima feestweek is geweest. Er waren bekende elementen met o.a. de wedstrijden voor de wijken. Biij het volleybaltoernooi was de winnaar de wijk Zwarte Hertjes. De wijk Dorp West is de winnaar geworden van de zeskamp. Ook was er een primeur bij de wijken: de wijk Kraggenburg Zuid is gevormd met een mix van nieuwe inwoners van ons dorp en met mensen die hier al langer wonen.
Er waren nieuwe elementen, zoals de woensdagmiddagborrel met presentatie vanhet boek “Karakteristiek Kraggenburg” een gezellig samenzijn met een live band. De wielerwedstrijden op Hemelvaartsdag waren zeker de moeite waard. Eerst hadden de Kraggenburgse jeugd en volwassenen (dikke buiken race) hun race. Daarna een echte KNWU-wedstrijd met zo'n 50 deelnemers.
Een hoogtepunt was de revue met een uitvoering op donderdag- en vrijdagavond voor een volle feesttent. Het was een ware uitdaging voor de feestcommissie om dit georganiseerd te krijgen.

Zo’n 80 Kraggenburgers lieten zich op vrijdag 5 april informeren en dachten actief mee over de toekomstige Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Kraggenburg. De bewoners waren positief gestemd over wat de stuurgroep MFA het afgelopen jaar heeft gedaan en wat de volgende stappen zijn.

De afgelopen twee jaar is de stuurgroep MFA, bestaande uit vertegenwoordigers van Dorpsbelang, de PKN kerk, FC Kraggenburg en het Dorpshuis, met elkaar in gesprek om te kijken of er een MFA gerealiseerd kan worden. Doel hiervan is om ook op lange termijn de leefbaarheid in het dorp te waarborgen. De huidige accommodaties, inclusief gymzaal, zijn namelijk verouderd en brengen hoge kosten met zich mee.
Lees hier het volledige verslag van deze avond.

Bekijk hier de presentatie wat er in het afgelopen jaar is gebeurd.
Ben je benieuwd naar antwoorden en suggesties die deze avond naar voren kwamen,klik dan hier.

Op vrijdag 26 april heeft Molle Stuiver tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Roger de Groot. Hij is benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau voor het (vrijwilligers)werk dat hij gedurende tientallen jaren heeft gedaan, en nog steeds doet.

Molle kwam in 1989 in Kraggenburg wonen en heeft jarenlang gewerkt als directeur van basisschool de Pionier, vervolgens werkte hij bij het asielzoekerscentrum in Steenwijk en als leerkracht bij de Fladderiep. Na zijn pensionering vorig jaar kon hij niet zonder zijn leerlingen en werd hij docent Nederlandse taal voor buitenlandse jongeren bij Caleido in Emmeloord. Molle werkt altijd met heel veel passie voor zijn leerlingen, hij is er altijd voor ze en hij heeft met veel oud-leerlingen nog steeds goed contact. Wie speciale aandacht nodig heeft, krijgt die van hem. Veel leerlingen waarderen hem om zijn grapjes en zijn geweldige geschiedenislessen, want dat was is zijn grote passie. Maar ook voor taal heeft hij bijzondere aandacht: naast zijn werk heeft hij veel buitenlandse werknemers en Oekraïense vluchtelingen de Nederlandse taal geleerd.

Lees hier verder

Lintje Molle 2

April doet wat hij wil”, is een oud spreekwoord. Dat was wel van toepassing tijdens de avond4daagse die vorige week (16-19 april) is gelopen. De week ervoor prachtig wandelweer, maar net nu in deze week veel regenbuien en het was koud tijdens het wandelen. Het enthousiasme heeft er niet onder geleden. Alle stoere kinderen (ruim 100) en een aantal volwassenen hebben iedere dag hun afstand gelopen. Alleen woensdag zijn de afstanden ingekort vanwege hagelbuien.

Op vrijdagavond was er bij het inhalen een grote belangstelling van ouders, opa's en oma's. Op deze avond hebben de allerkleinsten met begeleiding ook een kleine ronde gelopen. En als afsluiting gingen alle deelnemers met voorop de fanfare, met muziek het dorp in. Een mooie afsluiting van deze editie van de avond4daagse.

Al met al mogen de organiserende dames terugkijken op een geslaagd evement. Het aantal deelnemers groeit nog ieder jaar. Het lukt allemaal ook omdat veel vrijwilligers voor begeleiding, drinkposten en als verkeersregelaars hebben meegeholpen.

Groendorp Kraggenburg heeft zaterdag 13 april weer laten zien waarom het deze naam heeft. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft deze dag voorbereid als onderdeel van 75 jaar Kraggenburg. Na het vele zagen en timmeren en het vooraf maken van ontwerpen konden de zwaluwtil (hoek Voorstraat en Hertenweg) en het insectenhotel (in het parkje bij de school) 's middags worden geopend. En er waren de nodig nestkastjes, soms al gemaakt en anderen als bouwpakket. Mooie aanwinsten voor een natuurvriendelijke omgeving in ons dorp.
s'Ochtends was er al de de bijna traditionele rondgang met zomerbloeiende planten door het dorp, uitgevoerd door Dorpsbelang. Met daarnaast deze ochtend een excursie van Natuurmonumenten in ons Voorsterbos. s 'Middags kwamen, na de twee openingshandelingen veel mensen, ouders en kinderen af op de groenmarkt op het schoolplen. Hier stonden diverse natuurorganisaties met hun informatiekraampjes en de kinderen konden een speurtocht doen..

 

Ervaar het échte lentegevoel in de bloeiende boomgaard van Vink Fruitboerderij
Stap dit voorjaar in de pluktrein van Vink Fruitboerderij en geniet van de mooiste lentebloesem in de boomgaard in Kraggenburg. Een gezellig en educatief uitje, lekker in de natuur en geschikt voor jong en oud. De chauffeur van de pluktrein vertelt je tijdens de rit van alles over de fruitbomen en hun fruit.
Geniet na de tijd van koffie, thee, fruitsap en Blokzijler Brok aan de picknicktafels in de boomgaard. Uiteraard is ook de boerderijwinkel open, die vol ligt met seizoensgebonden lekkernijen.

De data zijn: zaterdag 20 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei, woensdag 8 mei en vrijdag 10 mei.
Op 20 april op meerdere tijdstippen van 10.00 tot 16.00 uur
Op de dagen in mei kan dit om 10.30 uur en 14.30 uur

Entree: € 5,-
Adres: Vink Fruitboerderij, Zuiderringweg 13-II in Kraggenburg, tel. 0527 – 25 25 56.
Aanmelden voor de pluktrein via het aanmeldformulier op de website: www.vinkfruitboerderij.nl/agenda  Klik op het logo van de dag of op de tekst "Lees meeer" om bij het aanmeldformulier te komen.

De opvoering van dit toneelsprookje (op 22 maart) is een samenwerking van toneelvereniging Sint Genesius, bassischool de Fladderiep en de PKN-kerk, die in april 70 jaar bestaat. Het is een van de maandelijkse activiteiten in het kader van 75-jaar Kraggenburg.
Een sprookje met een prinses, koning en koningin, een tante en een tovenaar met zijn assistente. De koningin wil het paleis verkopen, maar dat wil de prinses helemaal niet. De tovenaar wil het kasteel graag kopen, omdat er een beroemd kruid verborgen zou zijn. Er onstaan allerlei verwikkelingen, waar de schoolkinderen bij betrokken werden via interactie met de spelers en het zingen van liedjes. Het “Magalleskruid” wordt gevonden, maar niemand mag het misbruiken en daarom verbrandt de koning het kruid.
De kinderen, ouders, opa's en oma's en vele andere belangstellende dorpsbewoners hebben genoten van dit toneelstuk.Een geslaagde uitvoering met goed spel van de spelers, met prima ondersteuning van licht en geluid en niet te vergeten de grimme, de haardracht en mooie kostuums.

 

 

Deze zaterdagmorgen zijn mensen van de Groenbrigade en uit Dorpsbelang aan de slag geweest met kruiwagens en houtsnippers. Het bospad van Gerrit Klokstraat naar de Walstraat is voorzien van een flinke laag houtsnippers. Daarmee heeft dit deel van “het Boslint” een betere ondergrond gekregen.
Dorpsbelang zal nog in gesprek gaan met de gemeente om te bekijen hoe andere delen van het Boslint ook aangepakt kunnen worden.

Groenbrigade 2 mrt2024