Onze wijkagent dhr. Jan Huizingh ging op dinsdag 8 oktober tijdens Koffietijd in het Klokhuis in op de verschillende aspecten van veiligheid. Zowel op de weg, in de buurt, als ook op internet.

De eerste twee onderwerpen spelen vaak in onze eigen omgeving. Via internet, op onze computer en op onze telefoon of tablet  / IPad, kunnen verkeerde dingen van ver over de grenzen bij ons in huis komen, en de nodige narigheid veroorzaken. We moeten alert zijn op de berichten die we binnen krijgen via de mail of via filmpjes. Criminelen maken vaak gebruik van bijna echte briefhoofden, vragen meestal na hun bericht om iets op te lossen en dat u zo snel mogelijk moet reageren, wat kan door o.a “hier klikken” aan te klikken. Nooit doen dus. Mocht het u toch overkomen, altijd aangifte doen bij de politie en uw bank inlichten. Men wil altijd geld afhandig te maken.  

We kregen ook sterk het advies om, bij als er sprake is van een misdrijf, hoe dan ook altijd aangifte doen. Het aantal beschikbare agenten in onze gemeente is o.a. afhankelijk van het aantal meldingen. Het aantal agenten in de Noordoostpolder en Urk is nu te laag.  

Verder ging dhr. Huizingh nog in op de verschillende wegsituaties. Besproken zijn o.a. de snelheden, is een stuk weg nu wel of geen fietspad. Voorbeelden zijn: de weg naar Oud Kraggenburg, of in Marknesse de rode baan naast de weg tegenover de Markehof. De laatste is geen fietspad en fietsers moeten daar dus over de naast gelegen ventweg. De aanduiding door verkeersborden is soms erg onduidelijk.  

Door middel van een “verkleedpartij” kregen we nog een fraaie kijk op de dienstuitrusting van een agent. Zoals een kogelvrij vest, handboeien, knuppeltje, pistool, pepperspray, portofoon, etc.  

Al met al een hele boeiende ochtend, waarbij Jan Huizingh aangaf dicht bij de mensen te willen staan en goed bereikbaar te willen zijn. Via e-mail of een WhatsApp naar 06 2186 1576. Echter altijd geldt: bel voor noodgevallen 112. Kijk ook eens op de site van de politie en voor de wijkagenten op deze site .