Waarom inschrijven?
Het toekennen van een sociale huurwoning gebeurt volgens landelijke regels. Twee belangrijke citeria zijn het inkomen en de inschrijfduur. (=jaren van inschijving). Sta je al lange tijd ingeschreven bij Mercatus, dan kom je sneller in aanmerking voor een woning. Hiermee ontstaat de situatie dat je al jaren vooruit moet kijken naar toekomstige woonwensen! Dat geldt zowel voor jongeren als voor senioren.
Concreet betekent dit dat je nu al (vandaag) je moet gaan afvragen hoe je over een aantal jaren wilt wonen. Wil ik straks als jongere een huurwoning in Kraggenburg? Wil ik straks als senior naar een andere huurwoning, die kleiner is, met bad-en slaapkamer beneden, en ook in Kraggenburg? Of wil ik van Mercatus huren in een ander dorp of in Emmeloord?
Als het antwoord ja is, ga je dan inschrijven!

Als je over enige tijd daadwerkelijk toe bent aan een eerste - of een andere huurwoning, dan ga je echt op zoek. Je moet dan zelf het aanbod van woningen in de gaten houden en hopelijk komt er een woning beschikbaar die bij je past. Op dat moment is de inschrijfduur een belangrijk criterium bij het toekennen. Bij het zoeken van een woning moeten er op dat moment ook allerlei gegevens bekend zijn bij Mercatus. Houd hier rekening mee.

Hoe pak je het inschrijven aan?
Er zijn twee reden om in te schrijven:
1) Ik ga mij inschrijven om inschrijfduur op te bouwen.
2) Ik ben op zoek naar een huurwoning.

Voor beide situaties geldt dat dit alleen kan via de website van Mercatus. Op de volgende pagina staan de stappen in een flyer uitgelegd. Voor beide situaties begin je met dezelfde stappen.
Lukt het je niet of heb je hulp nodig, dan kan je contact opnemen met Mercatus, telefoon 0527 – 63 55 00

1)Inschrijven t.b.v. opbouwen van inschrijfduur
In dit geval is het opgeven van een aantal persoonsgegevens voldoende. Bij de eerste keer kost dit € 25,- en de volgende jaren € 15,-. Voor de vervolgjaren kan je kiezen om elk jaar een herinnering te krijgen via e-mail of per PostNL of automatisch betalen via een incasso.
Zo bouw je jaar na jaar inschrijfduur op. In de flyer zijn dat de stappen t/m de tekst
Je bent nu ingeschreven als woningzoekende bij Mercatus.

LET OP:
Als je daadwerkelijk wilt gaan zoeken naar een huurwoning en hierop reageren, dan moeten alle gegevens wel ingevuld zijn. Zie hiervoor het vervolg van de stappen op de flyer hieronder.
Bedenk wel dat u dit op tijd doet, want er moeten diverse documenten worden meegestuurd. Het kan tijd kosten deze in bezit te krijgen, bijvoorbeeld een inkomensverklaring van de belastingdienst.

2) Inschrijven omdat je nu al op zoek bent naar een huurwoning.
Volg hierbij alle stappen van de inschrijfprocedure, die op de onderstaande flyer beschreven staan. Wil je als woningzoekende ingeschreven blijven staan, dan moet je ieder jaar € 15,- betalen. Dat gaat jaarlijks via een herinnering op je e-mail of per PostNL of automatisch betalen via een incasso.
Ook hier geldt: bij inschrijven moeten er diverse documenten worden meegestuurd, o.a. een inkomensverklaring van de belastingdienst. Bedenk wel dat bijvoorbeeld dit laatste enige tijd kan duren, maar je kan jouw gegevens op elk moment aanvullen of verbeteren.

Ten slotte, ga inschrijven
Via deze  webpagina ga je direct naar het inschrijven. Kijk op deze pagina bij “Ons aanbod” en klik op de knop “Aanbod huurwoningen” (ook de eerste stap uit de flyer).
Op de volgende webpagina heb je rechts de knoppen “Inschrijven” en “Inloggen”.
Dat is stap 2 uit de flyer en volg nu de andere stappen van de flyer hieronder.

De knop “Inloggen” gebruik je om later meer gegevens in te vullen of te wijzigen of het woningaanbod te bekijken.
Hierboven staan de stappen hoe je komt bij deze pagina met de knop “Inloggen”. Heb je ingelogd, dan vind je rechtsboven “Mijn gegeven” en als je hier op klikt, kan je meerdere opties kiezen. Met de optie “Mijn Profiel” kan je dan de persoonlijke gegevens aanvullen of wijzigen.

 
 
 

flyer hoe schrijf ik me in1
 flyer hoe schrijf ik me in2