Waarom inschrijven?
Het toekennen van een sociale huurwoning gebeurt volgens landelijke regels. Twee belangrijke citeria zijn het inkomen en de inschrijfduur. (=jaren van inschijving). Sta je al lange tijd ingeschreven bij Mercatus, dan kom je sneller in aanmerking voor een woning. Hiermee ontstaat de situatie dat je al jaren vooruit moet kijken naar toekomstige woonwensen! Dat geldt zowel voor jongeren als voor senioren.
Concreet betekent dit dat je nu al (vandaag) je moet gaan afvragen hoe je over een aantal jaren wilt wonen. Wil ik straks als jongere een huurwoning in Kraggenburg? Wil ik straks als senior naar een andere huurwoning, die kleiner is, met bad-en slaapkamer beneden, en ook in Kraggenburg? Of wil ik van Mercatus huren in een ander dorp of in Emmeloord?
Als het antwoord ja is, ga je dan inschrijven!

Als je over enige tijd daadwerkelijk toe bent aan een eerste - of een andere huurwoning, dan ga je echt op zoek. Je moet dan zelf het aanbod van woningen in de gaten houden en hopelijk komt er een woning beschikbaar die bij je past. Op dat moment is de inschrijfduur een belangrijk criterium bij het toekennen. Bij het zoeken van een woning moeten er op dat moment ook allerlei gegevens bekend zijn bij Mercatus. Houd hier rekening mee.

Hoe pak je het inschrijven aan?
Er zijn twee reden om in te schrijven:
1) Ik ga mij inschrijven om inschrijfduur op te bouwen.
2) Ik ben op zoek naar een huurwoning.

Voor beide situaties geldt dat dit alleen kan via de website van Mercatus. Op deze pagina start je het inschrijfproces. Klik op de blauwe knop "Start inschrijven" en je wordt door het inschrijfproces geleid.
Lukt het je niet of heb je hulp nodig, dan kan je contact opnemen met Mercatus, telefoon 0527 – 63 55 00

1)Inschrijven t.b.v. opbouwen van inschrijfduur of  2) Inschrijven omdat je nu al op zoek bent naar een huurwoning.
In beide gevallen ga je via de website van Mercatus inschrijven, zoals hierboven is omschreven. Een aantal gegevens worden gevraagd en je moet betalen om de inschrijving af te ronden. Bij de eerste keer kost dit € 25,- en de volgende jaren € 15,-. Dit kun je voldoen via IDEAL, doorlopende machtiging of een eenmalige machtiging. 
Zo bouw je jaar na jaar inschrijfduur op en dat is later erg belangrijk als je daadwerkelijk een huurwoning zoekt.
Je bent nu ingeschreven als woningzoekende bij Mercatus.

2) Inschrijven omdat je nu al op zoek bent naar een huurwoning.
Als je daadwerkelijk een huurwoning zoekt en hierop wilt reageren, dan moeten er meer gegevens worden aangeleverd. Welke gegevens dit zijn, staat op deze pagina.
Bedenk wel dat je dit op tijd doet, want er moeten diverse documenten worden meegestuurd. Het kan tijd kosten deze in bezit te krijgen, bijvoorbeeld een inkomensverklaring van de belastingdienst.
Ga verder bij Mercatus op deze pagina. Hier staan de stappen die je moet doen.
Deze verdere stappen kun je alleen uitvoeren door in te loggen, nadat je de inschrijving hebt voltooid. Op de webpagina's zie je rechtsboven de knop "inloggen".