U wilt een nieuwbouwwoning laten bouwen, maar niet alleen. Binnen de gemeente Noordoostpolder liggen kansen om dit samen met een groep te doen. De gemeente start met pilotlocaties waar groepen gezamenlijk zelf hun woningen kunnen bouwen. De groepsleden zijn samen verantwoordelijk voor alles en kunnen zo hun woondromen realiseren. Deze manier van bouwen heet Zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Locatie
In Kraggenburg is een kavel beschikbaar voor de bouw van 8 woningen in het nieuwste stukje van Kraggenburg op een totale kavel van 2.605 m2. De grondprijs is afhankelijk van het type woning dat wordt gerealiseerd (zie grondprijzennota 2024). De wijk is groen opgezet en biedt weidse uitzichten over het landschap. Klik hier voor de kaart met de CPO-kavel.

Iets voor u?  
Mail dan voor 31 maart 2024 naar; cpo@noordoostpolder.nl. De gemeente inventariseert de geïnteresseerden én brengt mensen met elkaar in contact. Daarna kunt u samen afspraken maken.

Voordelen van samen 
Op deze manier samen bouwen heet Zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Voordelen zijn dat het goedkoper is dan zelfstandig bouwen op een kavel. Daarnaast heeft u als groep ook invloed op hoe de straat of buurt eruit komt te zien. En door vanaf het begin samen te werken met de (toekomstige) buren, leert u ze goed kennen. Als het huis eenmaal klaar is, voelt u zich direct thuis.  
 
Samen verantwoordelijk 
Een CPO-groep kan bestaan uit starters, ouderen, vrienden of andere doelgroepen. De mogelijkheden zijn legio. Belangrijkste is dat de leden samen de bouw willen uitvoeren. De gemeente wijst een locatie aan en stelt randvoorwaarden op. De groepsleden vormen een vereniging die opdrachtgever is voor het woningbouwproject. Samen huren ze een procesbegeleider, architect en aannemer in. De groep heeft de volledige zeggenschap over het ontwerp en de bouw, en draagt gezamenlijk de verantwoordelijkheid en het risico.    

Meer nformatie
De informatie over CPO isook geplaatst op Funda. Via makelaar Woonaccent kunt u meer informatie krijgen.
Bekijk de presentatie van de CPO informatieavond (maart 2023). In leidraad CPO met stappenplan worden de CPO-regels onderbouwd en verduidelijkt. In dit informatieve filmpje over CPO krijgt u een korte uitleg over CPO.