Nieuws

Op donderdag 28 september komt de gemeente naar Kraggenburg om jouw mening te horen. Van 16.00 tot 17.00 uur op het pleintje bij van Saaze. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen.
Lukt dit niet dan kan u digitaal uw mening geven via de enquête op deze link.

In de omgevingsvisie legt de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de langere termijn vast. In Noordoostpolder kiezen we ervoor om deze visie gezamenlijk te bepalen, voor de fysieke én de sociale leefomgeving. We stellen 1 omgevingsvisie voor het hele grondgebied vast.

Een toekomst die past bij de Noordoostpolder. De dorpen, wijken en buitengebied zijn uniek en aantrekkelijk, net als onze manier van samenleven. We zijn zo, dat blijft zo. Maar tijden veranderen, We moeten ons aanpassen voor een toekomst die ons past. We doen dat in samenspraak met experts, ondernemers en inwoners.

Lees meer in “de Noordoostpolder” van woensdag 20 september op de pagina van Gemeentenieuws.

In de PKN-kerk aan de Voorstraat is in de tweede helft van september een expositie van schilderijen. Deze zijn gemaakt door cursisten van de Schilderschuur in Ens en hebben uiteenlopende onderwerpen. Onder de cursisten zijn ook dorpsgenoten.

Wilt u meer weten over de Schilderschuur, kijk dat op hun website.

De kerk is open voor de expostie op:
  vrijdag 15 september van 19.00 – 20.00 uur
  dinsdag 19 september van 15.00 – 16.00 uur
  vrijdag 22 september . van 19.00 – 20.00 uur
  dinsdag 26 september van 15.00 – 16.00 uur
  vrijdag 29 september van 19.00 – 20.00 uur
U bent van harte welkom.

 

Zoals de foto laat zien wordt er momenteel druk gebouwd in Kraggenburg - Zuid fase 1b.
Het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding met fase 2 ligt nu ter inzage en kan worden ingezien van 7 september t/m 18 oktober.

Op woensdag 13 september is er van 17.00 tot 19.30 uur een vrije inloop is in 't Klokhuis (Noordermeent 4)
Hier kunt u uw vragen stellen over het plan. Medewerkers van de gemeente staan u graag te woord. Aanmelden is niet nodig.

De gemeentelijke aankondiging van het onwerpbestemmingsplan kunt u ook lezen in dit document.
Wilt u meer lezen over het bestemmingsplan (o.a. hoofdstuk 3.1 over gewenste sutuatie met aantal en soorten woningen) klik dan op deze link.

 

 

A.s. zaterdag 9 september is het Open Monumentendag, en ook in Kraggenburg zijn bijzondere locaties te bezoeken. Zoals elk jaar kun je ook nu weer een kijkje nemen op Oud-Kraggenburg. Verder is aan de Kadoelerweg de Cultuurboerderij op nummer 14 opengesteld voor belangstellenden. Nieuw dit jaar is een bezoekje aan beide kerken die ons dorp rijk is: In de Dorpskerk (PKN kerk) aan de Voorstraat kan een tentoonstelling van schilderijen worden bekeken, en wordt orgel gespeeld. Vanuit deze kerk wordt continu een wandeling naar de voormalige katholieke kerk gelopen o.l.v. Alice Polhoud, waarbij haar woning in de kerk kan worden bezichtigd. Dus: heb je altijd al willen weten hoe het is om te wonen in de kerk? Kom dan a.s. zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Kijk ook op eens op deze webpagina van Open Monumentendag in de Noordoostpolder, waar de regio Kraggenburg oo genoemd staat

 

Zaterdag 26 augustus om 10.00 uur wordt bij Vink Fruitboerderij aan de Zuiderringweg 13-II in Kraggenburg op feestelijke wijze de opening van de fruitpluktuin gevierd. De fruitpluktuin wordt officieel geopend door Burgemeester Roger de Groot van de gemeente Noordoostpolder. Aan hem is ook de eer om de eerste appel van het seizoen te plukken. De opening van de fruitpluktuin is te bezoeken voor alle fruitliefhebbers uit het hele land en wordt gevierd met koffie, thee, fruitsap en zelfgebakken appeltaart.
Na de feestelijke opening kunnen bezoekers hun kruiwagen meenemen naar de fruitpluktuin en genieten van het plukken van verse appels, handperen en stoofperen. Bij het verlaten van de fruitpluktuin kunnen de geplukte kilo’s fruit worden afgerekend in de boerderijwinkel.
Vanaf de opening is de fruitpluktuin tot en met de herfstvakantie iedere woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag geopend. Op woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de herfstvakantie van 21 tot en met 29 oktober is de fruitpluktuin van maandag tot en met zaterdag geopend. Een speciaal evenement om naar uit te kijken is het jaarlijkse fruitplukweekend met het thema fruitfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 9 en zondag 10 september. De openingstijden van deze dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom om te genieten van allerlei gezellige kraampjes!
Kijk voor meer informatie over onze evenementen, openingstijden en de te plukken appel- en perenrassen op de website www.vinkfruitboerderij.nl of op de social mediakanalen Facebook en Instagram.
Vink Fruitboerderij Zuiderringweg 13-II 8317 RA Kraggenburg

Donderdag 17 augustus is de heer Simon Pronk 100 jaar geworden. Een bijzondere gebeurtenis voor hem en zijn familie. Meneer Pronk is niet alleen de oudste inwoner van Kraggenburg, maar ook de eerste inwoner die op 100-jarige leeftijd nog steeds in ons dorp woont. Een bijzondere mijlpaal om toch even bij stil te staan.
De kinderen, kleinkinderen en familie hebben deze verjaardag samen met hem in kleine kring gevierd.

Vandaag, 20 juli, was de laatste dag op de Fladderiep voor meester Molle (Stuiver) en directeur Anne-Marie (van Fraeijenhove). Het is een gezellige dag geworden met een divers programma. Na alle feestelijkheden zijn beiden uitgezwaaid door een erehaag van kinderen en ouders en namen zo afscheid van de school.
Anne-Marie van Fraeijenhove was sinds de start van samenwerkingsschool de Fladderiep (2014) directeur. Molle Stuiver geeft al heel lang les in Kraggenburg, eerst op basisschool de Pionier en later op de Fladderiep. De school wenst hen een welverdiend pensioen.

 

Op 24 en 26 mei hebben zo’n 130 Kraggenburgers met elkaar gesproken over het ontwikkelen van een nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) in ons dorp. De MFA-commissie die al een jaar aan de slag is met dit onderwerp, wilde graag van de toekomstige gebruikers weten welke (nieuwe) faciliteiten ze allemaal graag zien in zo’n MFA, welke voor- en nadelen er zijn, wat de beste plek is, en wat er dan moet gebeuren met de vrijkomende gebouwen/locaties.
De hamvraag was of de Kraggenburgers het een goed idee vinden dat we ons hard gaan maken voor de ontwikkeling van een MFA, mits het financieel haalbaar is. Een overweldigende meerderheid van de aanwezigen antwoordde daarop met JA.

Nog een lange weg te gaan:
Bij de realisatie van een MFA zijn veel vrijwilligers nodig: in het voortraject, tijdens de bouw, en na realisatie daarvan. Gevraagd naar de bereidheid om een steentje bij te dragen gaf een flinke meerderheid aan de mouwen wel uit de handen te willen steken. Dat is heel bemoedigend! De MFA-commissie gaat nu aan de slag met deze resultaten: er wordt een vlekkenplan gemaakt waarbij een schets wordt gemaakt van hoe zo’n accommodatie eruit zou kunnen zien. Daarnaast wordt een financieel plaatje gemaakt: wat gaat het allemaal kosten, en hoe kan de exploitatie eruit zien?

Het uitgebreide verslag kunt u hier lezen.
Op beide bijeenkomsten zijn een aantal vragen gesteld, waarop iedereen individueel een antwoord kon geven, via een speciaal internetprogramma.
Lees de gedetailleerde antwooorden van de 40-minners en die van de 40-plussers.

 

Afgelopen week was de feestweek met als thema "Kraggenburg op wereldreis”. Het is een prachtig evement geworden met mooie onderdelen en activiteiten. Voor alles was veel belangstelling en bij de bingo-avond en familie-avond zat de tent helemaal vol. In het dorp hoorde je positieve reacties. Ook kreeg de feestcommissie de nodige bedankjes van deelnemers aan de activiteiten met woorden als “goed georganiseerd', 'ik heb genoten”. Zo zie je dat een enthousiaste Feeestcommissie, samen met veel vrijwilligers een mooi dorpsfeest kan realiseren.
Bij de feestweek hoort ook een competitie tussen 5 wijken van ons dorp.In de wijken geeft dit weken van te voren al veel samenwerking, samen bedenken en samen oefenen.

Zuiderkrib yoga 2023

 

Zaterdag 13 mei is de nieuwe urnenmuur op de begraafplaats met een korte ceremonie in gebruik genomen. De ceremonie werd verzorgd door de dames Marjo van Diepen en Liesbeth Winters. Zij droegen mooie teksten voor over de urenmuur en het bankje als een waardevolle plek om een overledene te herdenken.

Krijn de Hamer van Dorpsbelang memoreerde het proces van de bouw van de urenenmuur. Er is veel overleg geweest met betrokken vrijwilligers om tot een ontwerp te komen. Daarna is met inzet van vrijwilligers en het werk van de aannemer een stijlvol monument gerealiseerd. Een aanwinst voor de begraafplaats en gesitueerd op een fraaie plek. Dat alles is alleen mogelijk met de subsidies die Dorpsbelang van diverse organisaties mocht ontvangen.

Omroep Flevoland heeft een korte reportage gemaakt. Via deze link kunt u dit lezen en de bijbehorende video bekijken.

Vrijdagavond 12 mei. Het is mooi weer, na dagen van regen en bewolking. Op het plein bij HCR van Saaze begint het al lekker druk te worden. Atleten bereiden zich voor op hun afstand van de Leeuwenronde.
Deze traditionele Leeuwenronde wordt georganiseerd door STEK. Dit jaar deden zo'n 250 atleten, van jong tot oud mee. Dat waren er meer dan vorig jaar na de corona-tijd. Het lijkt er op dat de Leeuwenrond hiermee in de lift zit als wedstrijdloop in de mooie omgeving van Kraggenburg. Veel atleten vinden het een aantrekkelijke loop met zijn verschillende afstanden, waaronder ook de halve marathon. Dat blijkt wel uit deelname vanuit de Noordoostpolder, maar ook deelnemers uit veel woonplaatsen buiten de polder.
Via deze link kan je alle uitslagen van de Leeuwenloop 2023 bekijken.

Hier is je kans om mee te beslissen over de toekomst van Kraggenburg. Of geloof je het wel?
Hoe zie jij Kraggenburg in 2050?

--- Zijn de PKN-kerk, de gymzaal, het Klokhuis en de voetbalkantine er nog zoals ze nu zijn?
--- En hoe is het dan met de leefbaarheid van Kraggenburg?
--- Of zie jij dat alle (of een deel van de) activiteiten geconcentreerd zijn in één Multi Functionele Accommodatie (MFA)?
--- Zie jij wellicht ook nieuwe activiteiten in een toekomstige MFA die nu niet mogelijk zijn?
--- Heb jij ideeën over hoe zo’n MFA eruit moet zien?
--- En op welke plek die MFA het beste zou kunnen staan?
--- En heb jij misschien al suggesties voor wat er dan moet gebeuren met de huidige gebouwen?

Kom op 24 of 26 mei om 20.00 uur naar het Klokhuis (19.30 uur inloop)
Tijdens deze bijeenkomst informeren we je over de stand van zaken omtrent de toekomstige MFA in Kraggenburg. Vervolgens horen we graag wat jullie ervan vinden en we staan open voor al jullie ideeën. Neem je vrienden en buren mee, want ieders mening telt.
--- Woensdag 24 mei voor Kraggenburgers tot ongeveer 40 jaar
--- Vrijdag 26 mei voor bewoners van ongeveer 40 jaar en ouder


Neem je mobiele telefoon mee zodat je ook jouw mening kenbaar kunt maken

Natuurmonumenten was op 25 april te gast bij Koffietijd. We werden deze ochtend helder en duidelijk door Martine Otten en Maaike Hoogland bijgepraat over de bossen rondom Kraggenburg. Over het ontstaan en het beheer.
Vooral dat laatste is nogal veranderd sinds Natuurmonumenten het beheer kreeg over de bossen rondom ons dorp. Het Voorster- en Kadoelerbos waren tot de overdracht in jaren 90 in bezit van Staatsbosbeheer als productiebos. Natuurmonumenten heeft een beleid van alleen de natuur helpen als dat nodig is. Het Leemringveld is later aangekocht, met als opzet er een paddenstoelen reservaat te laten ontstaan. Dat kan nog wel tientallen jaren duren! De boodschap was duidelijk: heb geduld bij het ontwikkelen van natuur.

Vanmorgen is Koningsdag begonnen met het hijsen van de vlag en het Wilhelmus. Dorpsvoorzitter André Verwer hield een korte toespraak.
STEK had gezorgd voor oranjebitter en de aanwezigen hebben getoost op de verjaardag van de koning.
Ouders en kinderen hebben daarna fietsen versiert op het schoolplein. waar STEK voor materiaal had gezorgd. Daarna nog een kleine ronde door het dorp met versierde fietsen en skelters.

Koningsdag 2023 2