Fries Johan Oenema, alias Oane Sleat, is zaterdagavond tijdens het Gezwam rond de Dam in Kraggenburg uitgeroepen tot Flevozwammer 2020. Sjoerd van Vilsteren, alias Jap Joris Engelbert van Bevervoorten ging met de publieksprijs naar huis.

Oenema die al jaren op de planken staat bij het Gezwam rond de Dam, maar dan als muzikant, wil in zijn buut de Elfstedentocht verlengen tot in de Noordoostpolder. Zijn grappen sloegen aan en op het idee werd enthousiast gereageerd door het publiek. Ook de jury waardeerde het ludieke verhaal en zo werd het Flevolands Buutreednersfestival voor het eerst door iemand van buiten de Provincie gewonnen. Volgend jaar mag Oenema zijn titel komen verdedigen. Dan niet meer als debutant, maar als ervaren zwammer.

Oenema 2020 JPEG afbeelding DDD9D9D4F8C8 1 Foto: Oenema op de schouders
Fotocredits: fotorien

 

Het publiek koos voor Sjoerd van Vilsteren uit Luttelgeest, die als korpsbal Jap Joris Engelbert van Bevervoorten in de gevangenis was beland en in beschonken toestand vertelde over zijn avonturen langs de dorpen van de Noordoostpolder. Ook Van Vilsteren deed voor het eerst mee aan het buutreednersfestival.

Totaal deden er zeven zwammers mee. Het Gezwam rond de Dam trok 700 bezoekers. Het buutreednersfestival in HCR Van Saaze in Kraggenburg wordt jaarlijks georganiseerd door Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes op de zaterdag voor het carnavalsweekend.

De buuts van het Gezwam rond de Dam zijn terug te kijken op het You Tube kanaal van Omroep Flevoland.