Nieuws

Groendorp Kraggenburg heeft zaterdag 13 april weer laten zien waarom het deze naam heeft. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft deze dag voorbereid als onderdeel van 75 jaar Kraggenburg. Na het vele zagen en timmeren en het vooraf maken van ontwerpen konden de zwaluwtil (hoek Voorstraat en Hertenweg) en het insectenhotel (in het parkje bij de school) 's middags worden geopend. En er waren de nodig nestkastjes, soms al gemaakt en anderen als bouwpakket. Mooie aanwinsten voor een natuurvriendelijke omgeving in ons dorp.
s'Ochtends was er al de de bijna traditionele rondgang met zomerbloeiende planten door het dorp, uitgevoerd door Dorpsbelang. Met daarnaast deze ochtend een excursie van Natuurmonumenten in ons Voorsterbos. s 'Middags kwamen, na de twee openingshandelingen veel mensen, ouders en kinderen af op de groenmarkt op het schoolplen. Hier stonden diverse natuurorganisaties met hun informatiekraampjes en de kinderen konden een speurtocht doen..

 

Ervaar het échte lentegevoel in de bloeiende boomgaard van Vink Fruitboerderij
Stap dit voorjaar in de pluktrein van Vink Fruitboerderij en geniet van de mooiste lentebloesem in de boomgaard in Kraggenburg. Een gezellig en educatief uitje, lekker in de natuur en geschikt voor jong en oud. De chauffeur van de pluktrein vertelt je tijdens de rit van alles over de fruitbomen en hun fruit.
Geniet na de tijd van koffie, thee, fruitsap en Blokzijler Brok aan de picknicktafels in de boomgaard. Uiteraard is ook de boerderijwinkel open, die vol ligt met seizoensgebonden lekkernijen.

De data zijn: zaterdag 20 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei, woensdag 8 mei en vrijdag 10 mei.
Op 20 april op meerdere tijdstippen van 10.00 tot 16.00 uur
Op de dagen in mei kan dit om 10.30 uur en 14.30 uur

Entree: € 5,-
Adres: Vink Fruitboerderij, Zuiderringweg 13-II in Kraggenburg, tel. 0527 – 25 25 56.
Aanmelden voor de pluktrein via het aanmeldformulier op de website: www.vinkfruitboerderij.nl/agenda  Klik op het logo van de dag of op de tekst "Lees meeer" om bij het aanmeldformulier te komen.

De opvoering van dit toneelsprookje (op 22 maart) is een samenwerking van toneelvereniging Sint Genesius, bassischool de Fladderiep en de PKN-kerk, die in april 70 jaar bestaat. Het is een van de maandelijkse activiteiten in het kader van 75-jaar Kraggenburg.
Een sprookje met een prinses, koning en koningin, een tante en een tovenaar met zijn assistente. De koningin wil het paleis verkopen, maar dat wil de prinses helemaal niet. De tovenaar wil het kasteel graag kopen, omdat er een beroemd kruid verborgen zou zijn. Er onstaan allerlei verwikkelingen, waar de schoolkinderen bij betrokken werden via interactie met de spelers en het zingen van liedjes. Het “Magalleskruid” wordt gevonden, maar niemand mag het misbruiken en daarom verbrandt de koning het kruid.
De kinderen, ouders, opa's en oma's en vele andere belangstellende dorpsbewoners hebben genoten van dit toneelstuk.Een geslaagde uitvoering met goed spel van de spelers, met prima ondersteuning van licht en geluid en niet te vergeten de grimme, de haardracht en mooie kostuums.

 

 

Deze zaterdagmorgen zijn mensen van de Groenbrigade en uit Dorpsbelang aan de slag geweest met kruiwagens en houtsnippers. Het bospad van Gerrit Klokstraat naar de Walstraat is voorzien van een flinke laag houtsnippers. Daarmee heeft dit deel van “het Boslint” een betere ondergrond gekregen.
Dorpsbelang zal nog in gesprek gaan met de gemeente om te bekijen hoe andere delen van het Boslint ook aangepakt kunnen worden.

Groenbrigade 2 mrt2024

U wilt een nieuwbouwwoning laten bouwen, maar niet alleen. Binnen de gemeente Noordoostpolder liggen kansen om dit samen met een groep te doen. De gemeente start met pilotlocaties waar groepen gezamenlijk zelf hun woningen kunnen bouwen. De groepsleden zijn samen verantwoordelijk voor alles en kunnen zo hun woondromen realiseren. Deze manier van bouwen heet Zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Locatie
In Kraggenburg is een kavel beschikbaar voor de bouw van 8 woningen in het nieuwste stukje van Kraggenburg op een totale kavel van 2.605 m2. De grondprijs is afhankelijk van het type woning dat wordt gerealiseerd (zie grondprijzennota 2024). De wijk is groen opgezet en biedt weidse uitzichten over het landschap. Klik hier voor de kaart met de CPO-kavel.

Iets voor u?  
Mail dan voor 31 maart 2024 naar; cpo@noordoostpolder.nl. De gemeente inventariseert de geïnteresseerden én brengt mensen met elkaar in contact. Daarna kunt u samen afspraken maken.

Onze dorpsgenoot Thérèse Herrman heeft samen met Gerry & Port ( Geert Maatjes en John Kluijtmans) op 2 februari een heerlijke avond vol Ierse muziek verzorgd. De 3 rasmuzikanten hebben de aanwezigen meegenomen op een muzikale toer door Ierland, met daarbij enkele uitstapjes. Dat alles onder de naam “Celtic Music with a Twist”. De toer bestaat uit een grote verscheidenheid aan liedjes en instrumentale uitvoering. Verteller en lead zanger Geert begeleidt zichzelf op de gitaar. De fantastische melodieën en de opzwepende ritmes worden door Thérèse en John harmonieus vertolkt op viool, c-melody sax, Penny whistle, dwarsfluit en diverse percussie instrumenten. Gedrieën hebben ze het publiek op een mooie en unieke ervaring met Keltische muziek onthaalt. Dat bleek ook uit de enthousiaste reacties en het grote applaus na afloop.
De organisatie kan terugzien op een geslaagd concert in onze dorpskerk in het kader van 75 jaar Kraggenburg en 70 jaar PKN-kerk.

Gerry en port C feb 2024

"Elke 5 minuten belandt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp vanwege verwondingen door vallen. Het voorkomen van vallen bij ouderen is van groot belang om gezondheid en zelfstandigheid te behouden en mobiel te blijven"

Voor ouderen kan vallen een grote impact hebben, zoals bovenstaande quote aangeeft. Een aanslag op gezondheid, minder kunnen doen als voorheen, meer afhankelijkheid. Een belangrijk onderwerp waarover op dinsdag 30 januari voorlichting is gegeven bij Koffietijd.
Zo'n 40-tal belangstellenden kregen deze ochtend praktische tips om de kans op vallen te verkleinen of liever nog om te voorkomen. Fysiotherapeut Hilde van Raalte van Zorggroep Oude Nieuwe Land betrok enthousiast de bezoekers bij haar verhaal met veel herkenbare foto’s uit de praktijk, oorzaken van vallen laten zien en het geven van praktisch tips. Er was een levendige uitwisselingen van vragen en antwoorden. Na de pauze deden de bezoekers o.l.v. Hilde mee met diverse beweegoefeningen om toch zo vitaal mogelijk te blijven.

Thuis deze oefeningen doen is sterk aanbevolen. Kijk hier op de poster met aanwijzingen, tips en de voorbeelden van oefeningen. Je kunt deze poster ook printen. Verder is er een andere poster over medicijngebruik en het risico op vallen.

Het bestemmingsplan Kraggenburg - Zuid fase 2 biedt de mogelijkheid om via CPO gezamenlijk nieuwbouwwoningen te bouwen. CPO is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij u als groep een woonproject wilt realiseren.

De gemeente biedt op een aantal plaatsen in de Noordoostpolder de mogelijkheid voor CPO. Kraggenburg is een van die plaatsen. De gemeente heeft een uitgebreid nieuwsbericht gepubliceerd. Lees dat via deze link. In dit bericht zijn ook  verschillende verwijzingen opgenomen naar meer uitleg over de ins en outs van CPO.

Deze woensdagmiddag kon de jeugd genieten van schaatsen op de ijsbaan van Kleiin Cortina. Een vrije middag en rondbazuinen via social media maakte dat veel kinderen, vaak met hun ouder(s), naar de ijsbaan trokken. Met een paar nachten vorst is ijspret voor de jeugd nu mogelijk. Het is een van de resultaten van het project verbetering van de loswal tot Boulevard Leemkade. In dit project deed ook de ijsclub mee met het vernieuwen van het clubgebouw en het aanpassen van de ijsbaan. In het voorste gedeelte is de ijsbaan opgehoogd, zodat een ondiep deel met een laagje water snel kan bevriezen. De afgelopen paar dagen met vorst tonen aan dat dit prima lukt en als resultaat dat de jeugd al snel kan schaatsen. Volwassenen zullen moeten wachten, want op het andere deel van de ijsbaan is het ijs niet dik genoeg. Of dit gaat lukken is de vraag gezien de weersverwachting. Maar de jeugd heeft zijn eerste dag op natuurijs wel te pakken.

IJspret 1 jan 2024

Zaterdag 6 januari was de traditionele nieuwjaarsreceptie, georganiseerd door STEK.
De middag werd geopend door de vice-voorzitter van Dorpsbelang, Krijn de Hamer, en met een toast op het jubileumjaar 2024.
Vervolgens was het woord aan de “commissie 75 jaar Kraggenburg”. Met een film presenteerden alle subcommissies hun activiteit in het kader van 75 jaar Kraggenburg. Het belooft een mooi jubileumjaar te worden met zeer verschillende activiteiten. Zie ook de kalender die huis aan huis is verspreid, of lees hem hier. De Feestcommissie had burgemeester Roger de Groot uitgenodigd om de vlag van Kraggenburg te presenteren. De Feestcommissie had 3 ontwerpen laten maken, die de aan het publiek zijn getoond. De aanwezigen konden vervolgens stemmen welk ontwerp de Kraggenburg vlag moet worden. De keuze was overduidelijk en de foto toont het winnende ontwerp. Komende tijd zal de Feestcommissie meer informatie geven over deze vlag en de mogelijkheid om hem aan te schaffen.
Deze gezellige nieuwjaarsreceptie kende verder bekende punten. De Feestcommissie presenteerde kort de feestweek die is van maandag 6 mei t/m zondag 12 mei en met op 9 en 10 mei de Revu van Kraggenburg. Het bloemetje was postuum voor de heer Cees Meijs. De Zotte Leeuwkes presenteerden hun nieuwe prins Carnaval, prins Pietza.
Dit jaar werden jeugdspelers van FC Kraggenburg in het zonnetje gezet omdat zij samen een groot bedrag voor de voetbalvereniging bijeen hebben gebracht via de Grote Clubactie.
In een aangename sfeer en met nog een hapje van STEK konden jong en oud elkaar bijpraten en eindigde de nieuwjaarsreceptie rond 20.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie 2024

Het nieuwe jaar 2024 en ook 75 jaar Kraggenburg, is gestart met een Oud & Nieuw feest. Jeugd druppelde na 22.00 de feesttent binnen. In een gezellige sfeer met o.a. muziekbingo is samen het oude jaar uitgeluid en geproost op het nieuwe jaar. Na twaalven kwamen veel Kraggenburgers naar de feesttent voor de vuurwerkshow. Onder genot van muziek en een drankje werd samen de eerste uren van dit jubileumjaar gevierd en om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Aanstaande zaterdag 6 januari is ook de traditionele Nieuwjaarsreceptie voor het hele dorp, aanvang 16.00 uur, in 't Klokhuis.

Vuurwerk 3 2023

Begin van dit jaar zijn een aantal oude en zieke bomen gekapt in ons dorp. Met name langs de Middenweg (naast 't Klokhuis) en op De Dam.
Afgelopen week heeft de gemeente, samen met de Groenbrigade, op deze plaatsen nieuwe bomen geplant. Ook enkele andere plekken kregen een nieuwe boom.

De nieuwe bomen hebben bijvoorbeeld gekleurd blad (rood, geel of groen). Andere bomen zijn bijen-vriendelijk of hebben mooie bloemsems.
Deze gezamelijke actie levert weer een bijdrage aan het groen in Kraggenburg en aan het motto “meest groene dorp in de Noordoostpolder”.

Woensdagavond 22 november organiseerde basisschool de Fladderiep het puzzelkampioenschap.
Kinderen, ouders, opa's en oma's en andere belangstellende Kraggenburgers hadden zich via 14 teams opgegeven. Het doel was om in zo kort mogelijke tijd met het team een puzzel van 500 stukjes in elkaar te leggen. Vanaf het startsein was iedereen gespannen bezig de juiste stukjes bij elkaar te zoeken en in een gezellige sfeer in de hal van de school.

Het winnende team (bestaande uit leerkrachten van de school) had na 51 minuten en 49 seconden de puzzel al in elkaar gezet. Alle teams bleven doorgaan met hun eigen puzzel in elkaar te zetten en een eigen score te halen. Na 2 uur had ook het laatste team de puzzel compleet. Een geslaagde avond waar jong en oud uit Kraggenburg samen een leuke activiteit hebben gedaan.

Vrijdag 3 november is de "Boulevard Leemkade"officeel geopend door wethouder Toon van Steen en gedeputeerde Hofstra van de provincie. Bij deze feestelijke opening waren ook aanwezig de vertegenwoordiger van LEADER, Dorpsbelang en de mede initiatiefnemers van dit project. Een mooie afsluiting van een groot project.
Nu alles is afgerond, zijn de recreatiemogelijkheden rondom Kraggenburg uitgebreid en versterkt. Er ligt een mooie boulevard, met parkeerplaatsen en de bietenbrug is een aantrekkelijk uitzichtpunt (met gedicht). Op het nieuw geplaatste bord staan diverse wandel- en mountainbikeroutes. Het ijsclubgebouw kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt, niet alleen in de winter maar ook bijvoorbeeld voor schoonspuiten van de mountainbikes. En mocht het eens winter worden, dan kan er sneller betrouwbaar ijs komen omdat een deel van de ijsbaan is opgehoogd.
Dorpsbelang, de gemeente en de deelnemende partijen heel content met de realisatie van al deze onderdelen.

In 2019 heeft het bestuur van Dorpsbelang Kraggenburg het initiatief genomen voor verbetering en verfraaiing van het gebied rondom de loswal.

 

Zoals de foto laat zien wordt er momenteel druk gebouwd in Kraggenburg - Zuid fase 1b.
Het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding met fase 2 ligt nu ter inzage en kan worden ingezien van 7 september t/m 18 oktober.

Op woensdag 13 september is er van 17.00 tot 19.30 uur een vrije inloop is in 't Klokhuis (Noordermeent 4)
Hier kunt u uw vragen stellen over het plan. Medewerkers van de gemeente staan u graag te woord. Aanmelden is niet nodig.

De gemeentelijke aankondiging van het onwerpbestemmingsplan kunt u ook lezen in dit document.
Wilt u meer lezen over het bestemmingsplan (o.a. hoofdstuk 3.1 over gewenste sutuatie met aantal en soorten woningen) klik dan op deze link.