Op 8 februari heeft Maddy de Bruin bij Koffietijd een voordracht gehouden over het schrijven van je eigen levensverhaal.
Hier een impressie van deze mogen.

De tussenwand is open en vlak voor het podium heeft Maddy de Bruin een paar tafels aangekleed met materiaal over het schrijven van je levensverhaal. Voorbeelden, boeken die kunnen helpen.
Een drieluik, een flapover en Maddy.

Maddy vertelt enkele verhalen uit haar eigen leven. Over haar opa bijvoorbeeld. Ze vertelt wat die verhalen voor haar betekenen. Twee woorden zijn mij bijgebleven. Rust en warmte. Al schrijvend komen er nog een paar omhoog, zoals: geaccepteerd zijn en vrede. Misschien heeft ze die woorden niet eens gebruikt. Misschien zijn het betekenissen die bij mij zijn gebleven. In de zaal kunnen we met haar meevoelen. Het klopt wat ze vertelt. Ze kijkt veel naar ons, in de zaal.

Waarom zou je je eigen levensverhaal of stukken uit jouw levensverhaal gaan opschrijven? Of gaan tekenen? Of er een gedicht over schrijven? Het effect van dat schrijven en tekenen en vertellen is, dat je een dieper inzicht krijgt in jezelf. Het helpt om je zelf beter te leren kennen.

Hoe doe je dat dan: een verhaal uit jouw geschiedenis opschrijven? Waar begin je?
Ze vertelt over hoe ze dat doet bij een cursus die ze geeft met een voorbeeld: Je schrijft een belangrijk thema op. In één woord, als dit kan. Daaromheen zet je dan ideeën, voorwerpen, thema’s, die verbonden zijn met dat grote thema. Wat spreekt je dan aan? Ga schrijven. Direct of later. Haast je niet. Al schrijvend of tekenend komen er nieuwe ontdekkingen. Je dacht dat je alles al wel wist…..

Aan het einde een vragenrondje. Iemand vraagt over hoe je de betekenis kunt bepalen als iemand anders bij voorbeeld over hetzelfde iets anders beschrijft.
Mijn slotsom tot nu toe: de betekenis is de ervaring die het verhaal bij jouw of bij de ander oproept. Maddy: nogmaals: Dank je!

Geschreven door Wietse Siebenga.

Koffietijd verhalen 2