Afgelopen dinsdagochtend 7 december werd er bij Koffietijd speciale aandacht geschonken aan: Iconen schilderen.

Onze dorpsgenoot Maddy de Bruin kwam vertellen over haar bijzondere hobby. Ze nam ook haar gereedschap, grondstoffen en enkele schilderstukken mee.

Vooraf gaf Maddy een korte toelichting over de oorsprong van de iconen schilderkunst. Deze is afkomstig uit de Byzantijnse en vroeg Russische traditie, vele honderden jaren geleden, en is vooral te vinden in de orthodoxe kerken.

Iconen-schilderijen zijn bijzonder kenmerkend. Dit omdat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen, zoals het hout en de verf. De afbeeldingen zijn altijd christelijke figuren, engelen of bijbelse taferelen. De gezichten zijn meestal omgeven met een van bladgoud gemaakte aureool.

De techniek van het schilderen is ook heel speciaal, hoorde we deze ochtend. Een Icoon wordt altijd op een geprepareerde massief houten paneel gemaakt. D.m.v. doorzichtig papier wordt de tekening op deze ondergrond overgenomen. De lijntjes worden daarna heel precies ingekrast.

Het flinterdun kwetsbare bladgoud wordt met behulp van de warme vochtige adem of alcohol, als eerste op de plank gezet. En dat gaat niet zomaar hoorden we wel in de presentatie.

De verf maakt de schilder zelf van grondstoffen zoals; natuurlijke pigmenten en eigeel verdund met droge witte wijn.

Alles is een heel precies werkje. Zowel het uittekenen van het figuur, het uitsnijden, het opbrengen en polijsten van het goud, het maken van de verf en het mengen tot de goede kleur.

Goed strijklicht is nodig voor het precies kunnen werken, en dat bepaalt waar je in je huis het best kunt schilderen. Dat verschilt dus per moment van de dag.

Al met al was het een hele interessante ochtend over een bijzondere hobby. Een hobby die ook heerlijk rustgevend en meditatief kan zijn. Maar dan moet je er wel de tijd voor kunnen nemen en! en accepteren dat het niet altijd goed lukt. Eigenlijk net zoals het leven is.

 

1. Koffietijd. Ikonen schilderijen. Maddy 7 dec.21 5