De gemeente heeft de straatnamen van de nieuwbouwkavel vastgesteld.

Dorpsbelang heeft hiervoor een voorstel ingediend. De nieuwe straatnamen zijn gebaseerd op Oud-Kraggenburg als vluchthaven en het begin van de vaargeul het Zwolse Diep vanuit de Zuiderzee naar Genemuiden.


Zwolse Diep. De naam van de (vaar)geul die in de Zuiderzee liep aan de zuidkant van het huidige Kraggenburg en via de vluchthaven Oud-Kraggenburg is deze geul verder als vaarroute naar Genemuiden aangelegd en zo is er een scheepvaartroute naar Zwolle onstaan.

H.W. Winkelstraat. De naam van de eerste lichtwachter op Oud-Kraggenburg was Hendrik Willem Winkel. (de naam van de laatste lichtwachter is Casper Kombrink, die al een straatnaam heeft)

Het Baken, Oud Kraggenburg was een baken door de lichtopstand, het vuurtorenlicht op het gebouw en de mistbel. Er bestond toendertijd de functie bakenmeester.

Leidam, Die naam wordt genoemd bij de bouw van de vaargeul naar Genemuiden met aan beide kanten leidammen.

De Biezen. Biezen groeien in het Zwartewater (bij Genemuiden) en aanplant van biezen wordt ook genoemd in het verhaal van de vaargeul en wel als landaanwinning.

Jaagpad. Over de zuidelijk leidam van de vaargeul liep een jaagpad om schepen te kunnen voorttrekken.


De namen en achtergrond komen uit het boek “Kraggenburg en de vaarweg van Zwolle naar zee”  door Aaldert Pol en Gerrit van Hezel.In het kaartje hieronder van de gehele nieuwbouwkavel staan deze straatnamen ingetekend.

2019 05 09 Kaart namen nieuwbouw