Aan de hand van de gehouden interviews voor het boek; “Zover je keek, was er niks” nam dhr. Gerard Aalberberg uit Emmeloord een groot aantal bezoekers bij koffietijd mee terug in de tijd. In alle rust las Gerard met respect gedeelten voor uit dit boek en gaf een beeldende toelichting.

Het boek is gebaseerd op uitgewerkte intervieuws. Uitspraken en belevenissen van de geïnterviewden en die de tijdsgeest goed weergaven, zijn gebruikt en geciteerd. Zo krijgen we in dit boek een breder beeld, anders dan we gewend zijn, over hoe men die eerste jaren in de drooggevallen polder heeft beleeft

Prachtige citaten over de krioelende vissen die op de drooggevallen vlakte snakten naar adem. De kale vlakte van Ramspol tot Emmeloord. Het vele onkruid als hoefblad en riet. De angst en spanning tijdens de razzia’s.
Ook citaten van vrouwen die het erg moeilijk hadden i.v.m. de eenzaamheid. Dat het krioelde van de muizen, patrijzen, en koppels hazen, die je geregeld onder auto kreeg. Dat je gewoon kon autorijden zonder rijbewijs. De komst van diepvriesgebouwen met de kluisjes in de dorpen.

Met deze lezing kregen we een prachtig beeld en de emotie over die indrukwekkende begintijd van onze polder. Met heel veel dank aan die eerste mensen die veel lief en leed hebben doorstaan om van onze polder te maken wat het nu is geworden.

2020 02 07 Boek Flevolands geheugen